烏冬

 

烏冬係我日本揾食名單上其中一種食物,通常揾d獨立店,唔去專門店。餐廳出品的烏冬晶盈半透明,去到大家都被季節限定的牡蠣鱈魚子烏冬吸引,加上剛食完大堆麵包做早餐,食唔落其他小食,所以只得一張食物照。其實店內有多款烏冬選擇,麵質柔軟中帶煙靭,好食👍🏻餐廳聲稱烏冬係即打即切即煮,天婦羅都係即炸,好新鮮。

除左呢間,幾年前食過另一間烏冬店「讃岐うどん志成」都係唔錯,上網睇到仲健在,有興趣可以試下。👇🏼

https://hearoom.pixnet.net/blog/post/334749596

 

旅遊時遇上食蠔季節,四個蠔精見到餐牌的季節限定「牡蠣鱈魚子烏冬」二話不說四隻手指指哂落去

烏冬

整碗烏冬被鱈魚子湯蓋住,湯頭望落好杰,但食落又唔覺,幾鮮甜

烏冬

幾隻鮮蠔剛熟,好嫩

烏冬

烏冬好味

烏冬

上網查過,餐廳名中的“豐前裡打會”起源於福岡縣北九州市小倉南區津田的“津田屋官兵衛”,被官兵衛的麵條所吸引的人們在官兵衛手下修行,不久開始成為同伴。 現在位於北九州市的地方,曾經被稱為“豐前國”,以福岡縣為中心,全國各地掛著“豐前裏打會”的招牌,在繼承味道的弟子中展開。

烏冬

arrow
arrow
    全站熱搜

    Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()