一套另類戰爭片。故事講述1995年巴爾幹半島內戰尾聲,一組負責食水衛生的救援人員一天的遭遇,從而側寫戰爭帶來的傷害。全片無血腥暴力,無一槍一火,但你仍可強烈感受到戰爭的殘酷。宗教、土地、種族的紛爭,最終就係家破人亡,人民流離失所,連一口乾淨水都難求,片中可見到人性的自私貪婪,官僚制度令救援者欲救無從,種族紛爭帶來的仇恨,救援者每日面對生命威脅及荒謬的遭遇,整件事都係黑暗的,可幸片中不乏幽默灰諧,唔太沉重,仲幾好笑,影片帶我睇到世界的另一面,令我更感受到身在福中要知福,我真係知。
唔知點解套戲令我想起上年的佳作「無定向喪心病狂」,一樣係用另類的手法去講述一件嚴肅的事,當然前者精采得多,但呢套都唔錯。

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近年去東京已經唔會去築地市場,因為人太多,食物又唔係特別,不過今次同行朋友未去過,又再重遊一遍。

先到鳥藤食親子丼,因為大部份人都係為海鮮而來,又可能時間尚早(9時左右),到達時只需稍等五分鐘。我點左雞球飯,網上介紹係用雞尾(即係屁股肉)做,但我來到睇中文餐牌寫的係雞球,可能雞尾未必人人接受,所以改個叫發,其實根本就係雞尾。雞肉每件小小的連住雞皮,加上醬汁燒香後蓋在飯面上,再加上雞蛋,黃澄澄的蛋汁與雞飯混在一齊食,好香好好味。不過我個人口味偏淡,稍嫌醬汁太濃。朋友點的親子丼即點即製,雞嫩蛋香,雞有雞味,蛋有蛋味 ,唔錯。

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若你的住宿預算有限,西新宿my stay 係一個不俗的選擇。位置距離繁忙的新宿站東口只需10分鐘左右的步程,酒店附近有便利店,餐廳齊備。當然無東口及南口附近的酒店咁方便,但卻有點靜中帶旺的休閒感。酒店大堂喺一樓,要行一條長長的樓梯,雖然停車場後有電梯直達,但晚上十時後電梯停止服務。當你一日走左好多路以後仲要行一條長樓梯,有點掃興。除此以外,用價錢來衡量,酒店各方面都好滿意。

房間係一般的小,不過衛浴相對其他同類型酒店大,標準浴缸,洗手盤與馬桶並列,算寬敞,房間已有點年紀,但乾淨整潔。我總共住左五晚,首三晚入住高級雙床間,另外兩晚入住豪華雙床間。

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 餐廳位於澀谷區代代木公園附近,我地在平日上班時間來,人流較少,因為天氣好,選擇坐到店外梳化雅坐,邊食邊睇街上的人悠閒散步,好舒服,店員貼心的為我地開暖爐蓋毛氈,所以就算冬日都唔感到太冷。店子以澳洲滑浪為主題,可以帶竉物內進,氣氛悠閒。室內地方大,以木為主要材料,配上滑浪板等裝飾,有坐在Bondi海灘附近的感覺(我未去過,睇相後老作😆)。剛到達店面時見店內有好多吉枱,但居然都要等位,因為日本人服務習慣係要準備好才讓客人內進,但整間店只有兩位侍應,一位咖啡師及兩位廚師,所以速度好慢,趕時間的朋友就唔好來了。

地址 : 澀谷區富谷1-15-2

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最後一日,食完早餐就出發去機場。剛到達廣島機場時,只覺得機場唔大,靜英英,商鋪食店都唔多,諗住離境大堂都無咩好行,點知大跌眼鏡,原來離境大堂有好大間免稅店,當然無北海道咁誇,但無論食的、用的、書店、電器一應俱全,臨上機前補貨或最後至來買手信都得。咪以為咁就買完,入閘後仲有「北海道三寶」: Royce 朱古力、三兄弟薯條同La Tao cheese cake。機場餐廳都唔錯,2/F咖啡店頗精緻,若果食蠔食到意猶未盡,3/F有間店,外面有枝旗寫住個蠔字,可以入去刷番餐,試哂不同煮法的蠔料理。若果回程日無咩做,不妨早點去機場check in 後行下仲好,唔使一路玩一路心掛掛怕miss 班機,最適合我呢類有旅行緊張症的人。

幾大的免稅店

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尾道係四國單車旅遊的其中一個重要地點,可以由此作為單車遊瀨戶大橋及連接各島的起點或終點站,喺呢度你可以找到呢間充滿型格的概念店  : ONOMICHI U2。 地點在海邊一個翻新的舊貨倉內,內裡有生活雜貨店、單車店、餐廳及酒店。整個地方係為單車客而設,可以租單車,亦有locker或沖身設施,方便單車友。今次我入住的就係貨倉內的酒店Hotel cycle。 酒店採用工業風設計,充滿型格。為方便單車客,內裡通道寬闊,房間外設有單車停泊處,甚至將單車掛入房間亦可。早餐簡單,但新鮮出爐的麵包好好食。ONOMICHI U2 整個project 就係型,整個計劃同當地旅遊業好配合,又可以注入新意,雖然我無踩單車,不過好欣賞個意念,所以今次以此地作為景點,入住此酒店。
 
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去到尾道settle down 後已八點,好多食店都關門,想食蠔,酒店職員介紹呢間。見係西餐廳,諗住都係食西洋蠔,無意思,但已經無其他選擇。點知原來食的係日本蠔,有驚喜。可以點生蠔或燒蠔,除左大隻的大倉一定要燒之外,其他都點生食,蠔味鮮甜爽脆,但喜歡金屬味重的就要失望了。其他食物亦不俗,沙律菜新鮮,意粉有咬口,用白酒煮的青口同蜆都好鮮甜,可以一試。
 
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今日係行程最後一天,hea 住遊。早上在旅館嘆到十點幾先離開,呢個時候開始落雨,對於呢塲雨我好感恩,感謝上天在我去完哂重點行程先落雨。回到高松行瀨户大橋去倉敷,之後發現其實可以坐船去岡山,慳番半小時車程,不過行埋呢條橋感覺會更圓滿,因為兩條大橋都係跨過瀨戶內海連接四國,在我心目中,行哂先至係一圈遊。

再見小豆島

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(醬油之鄉,晚餐中,醬油當然係主角,味道由淡至濃)

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島宿真里共有七間客房,每間佈置同設計都不同,可以在網上選擇。今次我分別訂左房間て及な。因為價錢較平的房な類型無房,唯有加少少錢住て,但見到實景後,我喜歡な多d,感謝團友肯同我換房。

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