IMG_0396.JPG

 

近年時興上等露營,出發前見報紙介紹呢度,立即要求太太安排入住,太太亦順應民意,訂左三晚。Glamping 在橄欖園內,有自家餐廳,地方舒適,環境relax,但當你同幾個小朋友來住時就唔同講法,所有寧靜感覺一掃而空,落差好大,加上入住其中兩晚刮大風,全個營劇烈搖晃,雖然最後證實係安全,但已經有得震無得瞓。 若果天氣好又無小朋友的話,係值得一住的。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_6731.JPG

8/2018光顧

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_0518.JPG

今日安樂醒,起身後先食個健康有機早餐,再搞東搞西,到中午至出門,今日太太繼續應港傭要求,去酒莊食個午餐。Margaret river region 有好多大大小小酒莊,你可以事前做定功課,又或者好似我地咁,去到揾人介紹,或者經過見到喜歡就入去。今日先去Glamping 主人介紹的,連埋參觀酒莊,又消磨左幾個鐘,晚上回glamping 燒烤做晚餐,點知營地燒烤塲的燈壞左,食物已買,帳篷內無廚房,唯有頂硬上,營地主人無想過呢個天氣會有人BBQ (心諗你班友係咪有病?) 但都借左頭燈比我地,之後更幫忙用車頭燈照明,不過我地唔想麻煩人,拒絕左。由於環境黑暗又大風,我地一鑊過燒哂所有食物,之後再運回帳篷,情況狼狽,不幸中之大幸係燒好哂食物,剛送到帳幕至落雨,雖然呢咁hea,但相信又會笑埋下半世。晚上風更大,風聲嘈到瞓唔著,成個帳幕搖搖下,但見先生太太一家瞓得安穩,我唯有暗暗諗定避難地,後來都倦極而睡,好彩第二日仍喺原地。

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_8808.JPG

 

一早出發,今日會去兩個景點 : The Pinnacles 奇石林及Lancelin白沙丘 滑沙,繼續大自然之旅。The Pinnacles 睇的係黃色沙丘上拔起的千年風化石,Lancelin係白沙丘,沙質極幼滑,又可以玩滑沙,大家玩到不亦樂乎。去完兩個景點後又係長途車往住宿,當先生聽到「只需」三小時左右的車程,聽到佢口中發出感恩的一句:「多謝太太!」晚上終於到達住宿,今晚玩玩Glamping ,試下上等人露營,點知就渡過左兩晚恐怖之夜......

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_7049.JPG

 

Resort 在龍蝦鎮Carventes內,跟之前於Monkey Mia 入住的resort 為同一集團。規模較細,但房間好得多,因為今次租到三房單位,即係之前monkey mia resort 想租但租唔到的。地方新淨,設備齊全,不俗的住宿。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_7013.JPG

 

完成西澳北面景點,要走回頭路返回南部,由於車程太長,中途停留龍蝦鎮Carventes一晚。昨日走完Kalbarri 國家公園河谷部份,今日沿路可以參觀海岸部分。沿住海岸駕駛,望出去就係印度洋,一路上有不同的觀景台,邊走邊停,望住浩瀚的大海,沿岸盡是係經過千年海浪衝擊、自然風化侵蝕而形成的懸崖及奇石,處身其中,完全感受到大自然的神奇力量,我每次處身於呢類景色當中,就會有莫名的感動,心境亦會變得平靜感恩。午餐返回Geraldton ,去番前幾日去唔到的餐廳,享受美味午餐。餐後當然係行超市,因為今晚又可以煮飯,晚餐係澳洲風味BBQ,開心又一天。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(1) 人氣()

IMG_6982.JPG

(水煮桂魚)

8/2018光顧

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_6624.JPG

8/2018 光顧

北角店開左多年,今次做「過海龍」,來九龍開分店。新店比舊店舒適整潔,傳統潮州菜色。味道一般,服務殷勤友善,中規中矩的一餐。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_6916.JPG

來到Kalbarri,就係為左個Nature’s window。一早先去之前入住農莊的主人所介紹的cafe 食早餐,餐廳好有鬼佬茶記feel,員工友善食物好,環境relax,好舒服。飽餐後開車往Nature’s windowNature’s windowKalbarri國家公園,一個紅色岩石河谷內,其中一塊被風化成似一個窗框的石,成為地標,所以吸引好多人來。我地呢類基本遊客當然睇完影完相就走,但其實河谷好大,有好幾條遠足徑,非常值得一遊。不過事前當然要做足功課,而且夏天千萬唔好行,因為氣溫極高,若果唔係專業人士,同自殺無分別。我當日就算係冬季,仍然陽光猛烈,差不多三十度,真係估佢唔到。之後再往Z Bend 睇另一個河谷,叫做蜻蜓點水地睇過Kalberri national park 的河谷部份。返回小鎮,因為應𠄘左小朋友去公園玩,小鎮在海邊,當日又見洶湧大浪,大家又再被吸引觀浪。之後去公園放電,晚餐又係自己煮,唔好浪費咁大間屋。

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_6765.JPG

終於回歸大屋。住宿在Kalbarri鎮內的住宅區,揸車至中心地帶只需幾分鐘,有間IGA,另有一間當地超市,又有肉店,不過後兩者食材質素麻麻,我地都係去IGA住呢度主要係為左去nature window,距離二分鐘車程,好方便。大屋有前後花園,連泊車位,裝修簡單,地方整潔,有洗衣及乾衣機,提供基本用品,屋主回覆算快,不俗的住宿,但稍嫌太大,行到腳軟。(草根自白)

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()