IMG_2744.JPG

7/2019 光顧

 

之前去過又一城分店覺得唔錯,但朋友話銅鑼灣店更好,又試下。好喜歡利園的商塲,似太古集團的設計,時尚、高級、乾淨,最重要係無乜人行,幾舒服。餐廳裝修高雅低調,配合適當的燈光,環境舒適。食物有水準,喺銅鑼灣區唔算貴,不過要限時交枱。

 

餐廳以藍綠色為主色,用木雕、掛畫及花地磚做襯托,有殖民時代色彩。入門後右手面係一列卡位,皮質坐椅舒適,燈光柔和但光度足。

 

IMG_2745.JPG

 

人多可以坐旁邊廳房,有大圓枱

 

IMG_2746.JPG

 

餐廳入面原來另有空間,餐廳所在樓層為圓型,有中庭,餐廳佔圓周的二份一,做成迴廊式設計空間,呢部份較光猛,因為商場頂部引入自然光,似坐在露台。

 

IMG_2747.JPG

 

IMG_2748.JPG

 

荔枝特飲 清新

 

IMG_2749.JPG

 

Saigon Ambarellar

 

IMG_2750.JPG

 

生牛肉河 上枱時香氣撲鼻,色香俱全,差點味 。牛肉欠點牛味,湯底欠點甜味,河粉欠點滑,好彩金不換新鮮,加埋一碗百幾銀,我就快捨得去Brass spoon 了。

 

IMG_2751.JPG

 

椰青大蜆 蜆肉頗厚,但唔算肥美,椰青湯底清甜帶點點辣,味道更有層次

 

IMG_2752.JPG

 

炭燒香茅豬扒 好香,豬扒入味但油左d,包埋美國生菜剛剛好

 

IMG_2753.JPG

 

蒜蓉牛油雞翼  雞翼入味,但偏偏無牛油味

 

IMG_2756.JPG

 

炒通菜 好清

 

IMG_2755.JPG

 

蟹肉海防春卷 成日以為海防係一款菜式,因為曾經喺其他地方食過海防米線,今次的起心肝問G神,原來海防即係越南的海防市,以出產優質海鮮為名,所以取名海防即海鮮類食品?蟹肉春卷跟普通春卷唔同,呈長方形,外皮炸得香口,色澤金黃,卷內加左蟹肉,矜貴d,但又食唔出蟹肉的甜味,我覺得點普通春卷就可以了。

 

IMG_2754.JPG

 

美國生菜爽脆清甜,瀝乾水會更好

 

IMG_2757.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()