IMG_6555.JPG

 

舟屋只於11-3月入住才提供晚餐 (獅魚及活蟹),其餘時間只提供早餐。屋主在我訂房時一直都係呢個條款,但在我入住前一星期,突然提出有一泊兩食plan,不過晚餐就會在村內的餐廳海宮進食,費用係原本計劃加一萬yen。我一直猶豫不決,唔知點解總係對間餐廳有伏的感覺,但因為小漁村晚上揾食艱難,嘗試過book其他餐廳都無位,又唔想食杯麵,結果都食左。呢一餐亦為伊根之旅留下左瑕疵。海鮮食材毫無鮮味,餐牌同師傅的手藝都令我感覺求其,以一萬yen的價錢食呢餐,我只覺非常不值。(或者可以考慮不經屋主直接向餐廳訂位,點個普通晚餐,價錢平一截,套餐內容當然唔一樣,但以餐廳質素,點d但求飽肚就算的餐就可以了)

 

餐廳在舟屋對岸,屋主駕船接送,去程會於海灣內遊一圈,餵海鷗,幾好玩。

 

IMG_6552.JPG

 

IMG_6553.JPG

 

餐廳海宮在新建的「舟屋日和」內

 

IMG_6554.JPG

 

被安排坐吧枱,窗外係海灣美麗的景色

 

IMG_6556.JPG

 

IMG_6557.JPG

 

一睇餐牌已覺伏味甚濃 :連續四條魚?加埋刺身,即係全晚全個餐都係魚!入住時係食蠔季節,居然一隻生蠔都無,失望。

 

IMG_6558.JPG

 

前菜

 

IMG_6559.JPG

 

刺身 未試過喺日本食刺身的擺碟咁醜樣,幾條蘿蔔絲放有魚身上,亂糟糟,我影相前撥開左d蘿蔔絲。刺身普通,欠缺鮮味

 

IMG_6560.JPG

 

汁煮魚 simmered fish)

 

IMG_6561.JPG

 

燒魚 (grill fish) 早餐果條好食十倍

 

IMG_6562.JPG

 

蒸魚 steam fish) 我估應該係指茶碗蒸入面舊魚 

 

IMG_6563.JPG

 

天婦羅  (fried fish)

 

IMG_6564.JPG

 

醋漬八爪魚

 

IMG_6565.JPG

 

壽司更加火滾,師傅手藝絶不專業,將舊飯反覆地握,結果都係散收收,質素連迴轉壽司都比唔上,結果我選擇唔望住佢個製作過程,否則一定更唔想食

 

IMG_6566.JPG

 

IMG_6567.JPG

 

全站熱搜

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()