目前日期文章:20200420 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_4056.JPG

2/2020光顧

睇開我的post都知我成日幫襯本地薑coffee shop NOC,一向駐守香港島的NOC終於過海,於紅磡設立九龍區旗艦店,選址黃埔花園近紅磡碼頭的鋪位,佔地大,裝修跟其他店鋪同一風格,繼續簡約有型,新店附設售賣自家品牌小物及本地設計餐具的角落,亦有自家咖啡師培訓教室,幾全面,咖啡水準依舊,食物方面我認為西環店較好。相信NOC會繼續在九龍擴充,對於我係好消息。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_4026.JPG

2/2020光顧

近排香港開左好多靚西餐廳,排隊食都有排食,今次呢間開左一排,終於揾到機會食。餐廳雖然喺商厦內,但樓底高,配一列落地玻璃,不覺焗促,裝修清雅唔複雜,感覺舒適。菜式風格係法式料理加入日本元素,日式調味,配上北歐香草,近年時興。配搭有心思,味道協調,份量足,雖則價錢唔平,但物有所值。侍應介紹菜式時睇得出對煮食有熱誠,一問之下,原來佢之前都係做廚,而家轉做樓面,難怪介紹餐點時唔會背書咁背。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()