目前日期文章:20190724 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_7742.JPG

離開栗林公園已經過左午餐時間,之前求其在車站攞左張單張,介紹車站職員會去的烏冬店,咁啱呢間上原屋本店喺栗林公園對面,仲要收4點,趕得切(好多烏冬店收3點)。烏冬非常彈牙煙靱,好好味,湯頭清甜唔口渇,天婦羅香口,太后讚不絕口,沿路不斷提住。

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_7673.JPG

 

一早出發,酒店check out後從高松坐火車往岡山,到步後去酒店放低行李就開始一日行程,今日只有兩個景點 : 栗林公園及仏生山温泉。從高松築港站出發,先去栗林公園,原本天氣報告話今日落雨,雖然天陰陰,但好彩最後只灑左一陣雨,後來仲放晴。公園又大又靚,係一個放大左的日本庭園,好有意境,我地只行南邊都行左兩個鐘,北邊要等下次再會了。 喺公園入面飲茶期間遇到一位從德國來,已退休的獨行旅遊人,一位女士,可能佢見我同太后同行,有點好奇,同我傾偈,傾偈唔出奇,最奇係太后居然大約知我地講乜,之後喺我行開影相時居然自己同人傾偈,而德國人又聽得明😱check 過,無用紙筆無用google,雖然最後要我翻譯,但都覺得佢勇氣可嘉👍🏻

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()