目前日期文章:20190414 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_0717.JPG

 

停留Copenhagen 4日3夜,扣左頭尾坐飛機時間,實際係得兩日行,今日坐metro 出城行街,點知出師不利,買唔到metro 票,仲要被開罰單,原本DKK24一程車變成DKK720,肉赤到頭皮發麻(詳情請看相內caption),太后仲要一副死老豆嘅樣對住我,為左唔想影響遊興,我決定快速止蝕,整理心情,再鄭重同太后講 : 我唔要再聽到車票同罰款兩個字!往後的時間佢就轉移去煩駕駛員。丹麥的市容整潔,舊城區大部分景點距離都在步程之內,係一個非常適合散步的城市,更可以租單車四處遊玩,不過我同太后一齊,雖則景點全部係可以行去,但加加埋埋就行得好甘,太后雖然盡力配合,但老人家唔行得咁多,我只好簡單地行左幾個地標(新港、圖書館、皇宮),食埋飯就返歸了。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_0473.JPG

 

來到快樂國度,又咁欣賞佢地的建築設計,當然要入住有型公寓感受下。公寓位於新社區,好多地方仍在建設中,但生活機能性無受影響,超市、餐廳、商場都在步程20分鐘內。有metro 、火車、巴士到市中心,坐的士從舊城回來約DKK二百幾,往機場DKK140左右,4個人些牙唔算貴。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()