目前日期文章:20181030 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_1470.JPG

9/2018光顧

鮨店喺香港不停開,愈高級的開得愈多,曾經有日本師傅同我講,香港係東京以外最多鮨店的城市,香港人真幸福。呢間開左唔夠半年,口碑不俗,一般高級鮨店格局,地方精緻,只設壽司吧枱及額外一張四人枱。由日本人中本師傅坐陣,另一位師傅都係日本人。午市提供$800 omakase $580十二件壽司套餐,加一另計。本來想點Omakase,但侍應同師傅都建議食壽司套餐,我因為大食,另加錢加多三件,共15件。我話要追加時,師傅問我幾多件至夠,我話15件,佢以為我要再加15件,嚇到眼都突,好好笑。壽司刺身魚肉緊緻柔軟,好新鮮,選擇大路,可能剛入季,刺身未夠肥美。我覺得食材質量其實間間高級鮨店差不多,不過呢間的壽司飯我好有印象,飯粒分明,温度剛好,同壽司醋融合,好好味。不過侍應只懂得簡單日文,未能同師傅溝通,唔能夠為客人傳達訊息,有點失敗,可能鮨店開得太多,請唔到人。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_0905.JPG

9/2018光顧

一個人的晚餐,經過熊拉麵,想起朋友提過味道不俗,又試下。點麵紙幾詳細,湯底濃度、叉燒做法、麵條粗幼、配料多少都可以選,感覺認真。拉麵唔錯,但餃子就唔啱我,又油又咸。我坐吧台,聽到兩位煮麵的都係講普通話,喺國內食拉麵的感覺。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()