IMG_4898.JPG

2018冰島丹麥遊 遊記篇 Day 4  Pakkhus Restaurant 

忘記去鑽石沙灘就係為左食龍蝦,好彩過左午餐時間仲有得食,其實冰島人幾勤力,餐廳中間無落場時間。龍蝦在Höfn 小鎮,鎮上有兩間著名食龍蝦的餐廳,分別係Humarhöfnin Veitingahús及我今次光顧的Pakkhus Restaurant 。其實兩間水準都應該差不多,我兩間都睇過,覺得Pakkhus Restaurant 感覺良好點就幫襯。冰島的所謂龍蝦其實係海螯蝦,比較細隻,同我地食開的波士頓龍蝦唔同,不過都鮮甜彈牙,最緊要係太后滿意,完成佢今次旅程中的其中一個目標。飯後開車往今晚進宿,從Höfn Eglisstadir 要翻過一個山頭,一進入小路已經見到前面的車爆左胎,暗暗心驚,小路係沙地,加上微雨大霧,路面又窄又斜又滑,就算見到景色不俗都無謂落車,免生危險,估唔到上到山上就見到有車跌左落斜坡,我地落車問有無需要幫手,司機應該係當地人,見佢都幾從容,見無嘢可以做到就離開了。今晚住大屋,自煮晚餐後悠悠閒hea下就瞓。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()