目前日期文章:20180707 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_9210.JPG

(門面低調,師傅話餐廳由中環九如坊搬過來三年幾,以做熟客為主)

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_1619.JPG

 

旅程第二日一早就check out坐新幹線往函館,太后𠲖𠲖吟吟話點解要咁早,對於一個覺得坐新幹線同坐地鐵無分別的港產刁民解釋係無意思,直接比佢睇環境好過。原本想太后試下火車便當,不過佢話唔喜歡凍食,結果千揀萬揀,揀左個蛋糕仔, (真係揀左好耐,因為我地有JR pass, 幾個閘口出出入入係咁揾),我比零錢佢自己買,佢買完好開地帶住勝利的笑容回來,我覺得似同少爺仔去旅行,果然小孩同老人家係同一個type。上到月台,太后好奇怪點解要咁早排定隊,直至佢見到個個都係咁,至明白當地文化。太后對上一次喺日本坐火車已經係80年代,當時仲叫子彈火車,佢喺車度一直讚嘆車廂乾淨,同高鐵無得比,之後睇住駕駛員一早為佢準備好的韓劇,四個幾鐘頭比想像中過得快。

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()