目前日期文章:20180320 (2)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

IMG_4279.JPG

(小店門外圍滿人,行人都習以為常,行出馬路)

check out 後坐車回澳門散步,始終係喜歡舊區風情。行入下環,經過見到特別有間麵鋪要排隊,其他店唔使排。排隊的人又無攞住旅遊書,似當地人,望下見到係普通肉碎粉麵,應該唔會差得去邊,又跟住排。原來小店係食豬雜同豬肉丸粉,另外有越南牛河,可以選棵條(即貴刁)及河粉。湯底鮮甜,肉丸有咬口,總算無跟錯。老闆娘好有台型,悪形悪相,反而老闆好友善,知我地由香港過來,係咁向我地介紹小店。佢話奶茶係幾十前喺中環學,小店曾經於荃灣開業,後來因為太辛苦唔做。現在小店營業時間為8:302:003:006:00,星期日休息。老闆話師傅六十幾歲,唔想佢太辛苦,星期日太多人,所以唔開。另一個堅定我排隊的原因係排隊時見到一位揸住法拉利車匙的美女排隊買外賣,以我愚見,咁有錢都排,應該係好嘢

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

IMG_4208.JPG

老字號酒家,見到四圍掛住鮑魚、魚翅的海報,心諗若我唔食呢d貴價嘢,會唔會遭受白眼?結果係無。由於中午已經食左大餐,晚上只想清清地炒幾個小菜。小茶味道不俗,不過稍嫌油膩。地方整潔光猛,價錢合理,好過喺酒店區捱貴餐。鄰近官也街,可以順便買埋手信。由於難截的士,可以在對面坐50號巴士返永利皇宮酒店。

 

Hearoom 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()