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舞鶴,只睇名字已經覺得好靚,心中即時想起飛舞的仙鶴,好有仙氣。事實卻剛好相反,舞鶴係一個軍港,主要發展工業,充滿剛陽氣。我對軍事歴史等題目無興趣,來參觀只因紫陽花,今次旅行踏正紫陽花期,舞鶴自然文化園係京都區內最多紫陽花的景點,十萬株紫陽花開滿整個山谷,身處其中,頗有置身童話國的感覺。

 

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舟屋只於11-3月入住才提供晚餐 (獅魚及活蟹),其餘時間只提供早餐。屋主在我訂房時一直都係呢個條款,但在我入住前一星期,突然提出有一泊兩食plan,不過晚餐就會在村內的餐廳海宮進食,費用係原本計劃加一萬yen。我一直猶豫不決,唔知點解總係對間餐廳有伏的感覺,但因為小漁村晚上揾食艱難,嘗試過book其他餐廳都無位,又唔想食杯麵,結果都食左。呢一餐亦為伊根之旅留下左瑕疵。海鮮食材毫無鮮味,餐牌同師傅的手藝都令我感覺求其,以一萬yen的價錢食呢餐,我只覺非常不值。(或者可以考慮不經屋主直接向餐廳訂位,點個普通晚餐,價錢平一截,套餐內容當然唔一樣,但以餐廳質素,點d但求飽肚就算的餐就可以了)

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對於我,旅途上的住宿都係景點之一,難得來到小漁村,一早已鎖定要入住當地特色的舟屋。舟屋係漁民的家,依水而建,漁船泊於屋前,方便出海捕魚及維修船隻。近年有部分舟屋已改建為民宿,提供一泊二食。今次入住的舟屋設計簡單,每次只招待一組客人,我同團友包起成間屋。假如你問我伊根好玩嗎?我會話若只係來一個下午,其實係無嘢好玩。我會選擇住一晚,漫無目的地散步放空,晚上在寂靜的海灣欣賞漫天星宿,感受更深。

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伊根町,京都府北部的海邊小漁村,無火車站,要靠巴士或自駕到來,可能因為交通不便,遊客唔多,有點與世無爭的感覺。從天橋立坐一小時巴士入來,沿途上車落車的都係老人家。漁村小小的,只有二百多間舟屋,沿海而建,村內無便利店,只有小型士多,數間餐廳,一個道之駅、小小清酒廠、神社等,睇落幾豐富,實際上就算慢慢行,最多一小時都應該逛完。由於開始致力推動當地旅遊,新近落成幾間舟屋,命名為「舟屋日和」,今年4月開幕,內有餐廳及咖啡室,旅遊中心等,伊根灣遲下應該會變得好熱鬧。好多遊客會連同天橋立作一天遊。但我就選擇停留一晚,住進舟屋感受地道風情,今篇先分享伊根趴趴走。

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旅館以間人蟹餐出名,我來的時候唔係季節,無得食,不過心想能做出美味蟹料理的廚房,做其他料理都應該會出色,所以决定食好d,點個「豪華絢麗。夏之黃金食材」套餐,剩係個名已經好有氣勢,結果都無失望。

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(旅館外觀,建於小山坡上)

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(餐廳在沙洲上,傳統日式建築)

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從來對於京都的認知都係古都寺廟,最遠都係去到嵐山,以為京都就係咁大。到近年至知原來京都府範圍廣濶,去到海邊的丹後半島,伊根町同舞鶴都係京都的一部份,歸納為「海之京都」。今次將呢部份規劃為三日兩夜的行程 欣賞日本三大景之一的天橋立、丹後半島温泉酒店看日落、舞鶴賞紫陽花。結果天公造美,三個目標順利完成,先來分享天橋立半天遊。

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睇報導介紹話套餐豐富抵食質素高,滿心歡喜一早訂位,點知首先自己搞錯以為豆乳鍋即係湯葉鍋,其次係好豐富的套餐原來要預訂,再加上負責招待的侍應又落錯單,食物不如預期已有點失望,好彩失望並非食物本身。豆乳湯底香,豚肉薄,配上又香又新鮮的宇治金葱,不俗的火鍋。

 

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